دور زدن زیان انباشته بانک_دی بدون افزایش سرمایه؟
ریسک سودهای موهومی در «دی» و «کرمان»
🔷 طی روزهای اخیر شایعاتی از احتمال تهاتر نیروگاه دماوند و با شرکت ماهتاب گستر به گوش رسیده است. توسعه و عمران کرمان حدود 22 درصد از سهام هلدینگ نیروگاهی ماهتاب گستر را در اختیار دارد و بانک دی را نیز میتوان تقریبا مالک کامل نیروگاه دماوند دانست.
🔷 پیش از این به تراز منفی بانک دی و سوق دارایی صاحبان سرمایه به حساب سپردهگذاران اشاره شده بود در شرایط کنونی رویه جدیدی برای دور زدن زیان انباشته در این بانک به کار گرفته شده است.
🔷 در حالیکه نیروگاه دماوند با قیمتهای مدنظر بانک دی بدون مشتری مانده است این بانک به دنبال این است تا عدم توفیق خود در عدم فروش دارایی را با تهاتر جبران کند. به این ترتیب برخی از اخبار به احتمال تهاتر بخشی از نیروگاه دماوند با سهام ماهتاب گستر که در اختیار «کرمان» قرار دارد اشاره میکند.
🔷 احتمالا بانک دی به جای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها در تلاش است تا زیان انباشته سنگین را از صورتهای مالی خود حذف کند. بانک دی برای خروج از ماده 141 باید سرمایه خود را به دو برابر زیان انباشته برساند، با توجه به نبود منابع کافی این بانک به فکر افتاده تا مسیر را دور بزند. بر این اساس به ازای کاهش هر یک میلیارد تومان از زیان انباشته دو میلیارد تومان از منابع سرمایه مورد نیاز کاسته میشود.
🔷 در چنین شرایطی که بانک دی نتوانست نیروگاه دماوند را با قیمت دلخواه به فروش برساند راه خطرناک تهاتر را در پیش گرفته است تا احتمالا با وجود موانع موجود در استانداردهای حسابداری این معامله را به عنوان سود در صورت سود و زیان منعکس کند و میزان زیان انباشته خود بسیار کاهش دهد. در چنین شرایطی بانک دی به جای افزایش سرمایه و خروج از مشمولیت ماده 141 قانون تجارت با یک تاکتیک ساده زیان انباشته را حذف کند و به نوعی قانون را دور بزند.
🔷 سهام کرمان نیز از مسیر انحرافی بانک دی بینصیب نمانده است و برخی به دنبال این مسیر انحرافی در حال داغ کردن سهام توسعه و عمران کرمان هستند. در این خصوص لازم به نظر میرسد استاندارد شماره 11 حسابداری از سوی معاملهگران در خصوص داراییهای ثابت مشهود مطالعه شود./دنیای بورس