برای عضویت vip و دریافت مشاوره سبد و سیگنال خرید پرسود روی لینک عضویت کلیک کنید>>>عضویت در گروه تلگرامی vip
صعود با سرعت سهام، پس از تجربه چند هفته دادوستدهای رخوتناک سبب جلب توجهات به بازار سهام شده است. رشد ملموس سهام طی ۴ جلسه معاملاتی اخیر را به ۴ عامل مهم میتوان نسبت داد. عواملی که برخی از آنها پیشتر نیز مورد انتظار بود و برخی دیگر روی خوش خود را اخیرا به بازار سهام نشان دادند.به نظر میرسد تغییرات نرخ ارز و ایجاد شکاف محسوس قیمت بین نرخهای نیمایی و آزاد از دو جنبه بر بازار سهام موثر است. جنبه نخست که چندان با محافظهکاری اهالی بورس تطابق ندارد، اما به هر حال سابقه معاملاتی بر لزوم توجه به آن تاکید دارد، روایتهای کلی و ساده موثر بر رشد سهام هستند. در نگاهی عام و کلی، رشد نرخ ارز بهعنوان یکی از فاکتورهای تعیینکننده مسیر بعدی سهام شناخته میشود. به این معنا که با صعود دلار انتظار میرود درآمد شرکتهای کالایی و صادراتمحور با رشد ملموس همراه شود. نکته مغفول در این برداشت، قوانین و مصوبههای حاکم بر بازار سهام است. واقعیت این است که آخرین دستورالعملها همچنان شرکتهای بزرگ صادرکننده را به تسعیر درآمدهای ارزی با نرخ نیمایی ملزم میکند. از طرفی، تغییرات نرخ ارز در سامانه نیما را چندان نمیتوان متناسب با تغییر نرخ غیررسمی ارز دانست. در سوی مقابل، تغییر واقعیتری که شکاف این دو نرخ بر سودآوری شرکتهای بورسی دارد در معاملات کالایی خود را نمایان میسازد. معاملات روزهای اخیر محصولات صنعتی و بهخصوص فلزات در بورس کالا بار دیگر از فضای رکودی خارج شده و با قدرتنمایی تقاضا مواجه بوده است. با توجه به نرخهای قطعی فروش در بورس کالا تاثیر آن بر درآمد محل نگرانی نیست، اما با توجه به تغییرات نرخ ارز و سیاستگذاریهای بعدی میتواند ادامهدار یا مقطعی باشد.
کلیک کنید و به کانال عمومی ما بپیوندید
عامل قطعیتری که روند روزهای اخیر سهام را در مسیر صعود قرار داده است به رونق مجدد بازارهای جهانی باز میگردد. همانگونه که مورد انتظار بود با نزدیک شدن به ماه مارس و موعد تصمیمگیری دو قدرت بزرگ اقتصادی دنیا برای حرکت بعدی، تلاشها برای حصول توافق و آتشبس جنگ تجاری بالا گرفته و این موضوع رونق محسوسی را به بازار کالاهای پایه بازگردانده است.صعود قیمت نفت، فلزات رنگی و محصولات فولادی طی هفتههای اخیر چشمگیر بوده و این موضوع علاوه بر اطمینان بیشتر از شرایط کلان اقتصادی کشور، چشمانداز رشد سودآوری صنایع مرتبط را در پی دارد. همچنان بحث رکود اقتصادی دنیا در سال ۲۰۱۹ مورد توجه کشورها است و تمرکز قدرتهای بزرگ اقتصادی برای رفع موانع را بیشتر ساخته و عزم کشورها برای حصول توافقهای تجاری را تقویت کرده است. عامل دیگری که آرامش بیشتری را چه در بازار ارز و چه در بازار سهام در پی داشت به تمدید مهلت ایران برای تصمیمگیری درباره لوایح مرتبط با گروه ویژه اقدام مالی باز میگردد. این موضوع سبب شد تا نرخ دلار در بازار آزاد و در معاملات پایانی هفته اخیر افت نزدیک به ۵۰۰ تومان را تجربه کند و از سوی دیگر با تخفیف ریسک تجارت و مالیه بینالملل، چشمانداز فعالیت بنگاههای اقتصادی کشور را روشنتر سازد. برخی دیگر از نشانههای مرتبط با سیاست خارجی کشور نیز از تلاش برای تنشزدایی نسبی حکایت دارد. در آخرین وهله نیز قرار گرفتن در برهه انتشار گزارشهای عملکرد ماهانه شرکتها فرصت مناسبی را برای پیشروی سهام در مسیر صعودی فراهم ساخته است. قدرت گرفتن جریان اطلاعات هم پازل سودآوری شرکتها در سال جاری را کاملتر میکند و حرکت بر مدار مورد انتظار میتواند اطمینان از روند قیمتی سهام را در پی داشته باشد. نکته قابل توجه آن است که در رابطه با عمده شرکتهای تولیدی، تغییر قابل توجه در عملیات آنها مورد انتظار نیست، بلکه تداوم حرکت بر مدار معمول میتواند قابل اتکا باشد.
مروری بر مسیر پیش رو
همانگونه که اشاره شد معاملات آخرین ماه سال بهصورت سنتی با محدودیت حجم دادوستدها و سوگیری محافظهکارانه معاملهگران همراه است. نیاز شرکتها به نقدینگی و عرضههای نسبتا پرحجم سهام در روزهای پایانی سال از جمله عواملی است که روند صعودی سهام در این دوره را با تردید همراه میکند. با این حال بررسی معاملات اسفند ماه در سالهای اخیر حاکی از آن است که در صورت برجستگی خاص شرایط و متغیرهای کلان، این رویه معمولا در تعیین جریان کلی بازار چندان اثرگذار نیست و نوسانهای غیر محسوسی را در پی دارد.در سوی مقابل واکنش دادوستدهای بورسی به تغییرات بازار ارز در ماههای اخیر گواه آن است که نمیتوان اثر روایتهای ساده انگار بر سهام را نادیده گرفت. به این معنا که تطابق برداشت معاملهگران تازهکار و حجم نقدینگی تازهوارد با نوسان بازار ارز، انتظار واکنش سریع و شدید به نوسانات این بازار را در پی دارد. از سوی دیگر ثبات نرخ ارز در محدودههای فعلی، با توجه به چشمانداز صعودی بازارهای جهانی، احتمالا رونق معاملات کالایی در بستر بورس کالا را در پی خواهد داشت و کاهش محسوس آن میتواند به عقبنشینی تقاضا برای این محصولات منجر شود.